Ακράτεια ούρων


Η γυναικεία ακράτεια ούρων αποτελεί μία εκ των παθήσεων που συνθέτουν το σύμπλεγμα διαταραχών του πυελικού εδάφους. Οι άλλες δύο διαταραχές, που σε κάποιο ποσοστό μπορεί να συνυπάρχουν, είναι η πρόπτωση των πυελικών οργάνων (χαλάρωση) και η ακράτεια κοπράνων.  

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η ακράτεια ούρων δεν είναι μια πάθηση μόνον της προχωρημένης ηλικίας ούτε αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Απασχολεί περίπου το 30-40% των γυναικών πάνω από την ηλικία των 40 ετών, οι οποίες μπορούν να βρουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά τους αν απευθυνθούν στον εξειδικευμένο ιατρό.

Η γυναικεία ακράτεια ούρων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς αλλά και την ηλικία της γυναίκας. Ενώ παρουσιάζεται σε μικρότερο βαθμό και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή, η πιθανότητα να παρουσίασει μια γυναίκα ακράτεια ούρων μετά από έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς είναι περίπου 3πλάσια. ‘Αλλοι γεννεσιουργοί παράγοντες της ακράτειας ούρων είναι η διαταραχή των γυναικείων ορμονών, η εμμηνόπαυση, η χαλάρωση των συνδέσμων της μήτρας και του κόλπου, οι ουρολοιμώξεις, οι προηγούμενες επεμβάσεις στην πύελο και τον κόλπο, καθώς και νευρολογικές παθήσεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας ούρων ανάλογα με το υπο ποιές συνθήκες  συμβαίνει η ακούσια απώλεια ούρων και σε ποιο σημείο της ουρογεννητικής οδού εντοπίζεται η ανατομική και λειτουργική διαταραχή:

 

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress urinary incontinence)

Αυτή η μορφή ακράτειας συναντάται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών.

Χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων σε καταστάσεις που δημιουργούν αύξηση της ενδοκοιλιακή πίεσης, όπως ο βήχας, το φτάρνισμα, το έντονο γέλιο, το τρέξιμο και η σωματική άσκηση και η άρση βάρους.

 

Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου (urgency urinary incontinence)

H μορφή αυτή ακράτειας εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς άλλες συνοδές παθήσεις, αλλά και σε νεότερα άτομα.

Συμβαίνει όταν δημιουργείται η ανάγκη για επιτακτική ούρηση την οποία η γυναίκα δεν μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και με πολύ μικρή ποσότητα ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη, καθώς αυτή συσπάται ακανόνιστα και έντονα.

Συνήθως αυτή η μορφή ακράτειας συνυπάρχει με συχνουρία, επιτακτική ούρηση και νυχτερινή αφύπνιση για ούρηση.

 

Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου (mixed urinary incontinence)

Αυτή εμφανίζεται με συμπτώματα τόσο συχνουρίας και επιτακτικής ούρησης όσο και με συνοδό ακούσια απώλεια ούρων χωρίς προειδοποίηση κατά το γέλιο, το βήχα, το φτάρνισμα και τη σωματική άσκηση.

 

Διάγνωση - Θεραπεία

Η διάγνωση της γυναικείας ακράτειας ούρων στηρίζεται αρχικά στο λεπτομερές ιστορικό και το ημερολόγιο ούρησης που συμπληρώνεται από τη γυναίκα επί 3 ημέρες. Η κλινική εξέταση και ο ουροδυναμικός έλεγχος θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και θα  εξακριβώσουν τον τύπο της ακράτειας, ώστε να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η αρχική αντιμετώπιση της ήπιας ακράτειας ούρων από προσπάθεια είναι συντηρητική, με διόρθωση της ημερήσιας πρόσληψης υγρών και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους. Μια πρωτοπορική θεραπεία ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους διαμέσου Laser αναδόμησης του κολλαγόνου εφαρόζεται πλέον σε εξειδικευμένα κέντρα. Η θεραπεία της ακράτειας ούρων από προσπάθεια σοβαρού βαθμού είναι κυρίως χειρουργική, στηριζόμενη στην αποκατάσταση της στήριξης της βάσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας με την τοποθέτηση συνθετικής ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT/TVTO) ή μή απορροφίσιμων ραμμάτων. Εναλλακτικά πολύ καλά αποτελέσματα προσφέρουν οι περιουρηθρικές ενέσεις ογκοτικών παραγόντων πολυακριλαμιδίου (Bulkamid) ή σιλικόνης (Macroplastique)

Σε ότι αφορά την ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου που δεν υπακούει σε συντηρητικά μέτρα, η θεραπεία επεκτείνεται στη ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του εξωστήρα μυός της κύστης, τις ενδοκυστικές ενέσεις Botox, την ηλεκτροδιέγερση και άλλες πιο σύνθετες χειρουργικές τεχνικές.

Φωτογραφίες